بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: حقوق بازنشستگی دولت عراق به ۳۰۰ داعشی، بیانیه ضد ایرانی وزرای خارجه انگلیس و شورای همکاری خلیج فارس، سفر سه مقام آمریکایی به اسرائیل برای رایزنی درباره ایران، استقبال آمریکا از مذاکرات مستقیم میان ایران و عربستان و شکایت یک نهاد حقوق بشری از عربستان سعودی به سازمان ملل، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
حقوق بازنشستگی دولت عراق به ۳۰۰ داعشی
یک مسئول عراقی روز دوشنبه فاش کرد، ۳۰۰ عضو داعش از دولت عراق حقوق بازنشستگی دریافت میکنند.
به گزارش شبکه خبری الجزیره، عبدالاله النائلی، رئیس موسسه الشهدا توضیح داد: موسسه کمیتههایی برای بررسی تصمیمات مشمولین قانونش (متضرران) تشکیل داده تا از درستی و نادرستی تصمیمات و توقف هرگونه تصمیم مغایر با ضوابط و نیز اتخاذ تدابیر حقوقی علیه متخلفان مطمئن شود.
او بیان کرد: بسیاری از تصمیمات مشمولین دچار مشکلاتی هستند و پول هنگفتی برای غیر مستحقان صرف شده لذا موسسه تلاش میکند، جانب عدالت را درباره خانوادههای قربانیان رعایت کند.
موسسه شهدا ماموریت پرداخت خسارت به متضرران و خانوادههای قربانیان حملات تروریتسی و نظامی در کشور را بر عهده دارد.
النائلی افزود: بعد از بررسی دقیق، نام مشمولین از رهگذر پایگاههای دادهها ۳۰۰ تروریست در استان الانبار در غرب کشور را رصد کردیم که از دولت حقوقهای بازنشستگی دریافت میکنند، در حالی که اسامی آنها را در پایگاههای دادههای داعش نیز یافتیم.
او خاطرنشان کرد: مکاتباتی با سازمان بازنشستگی داشتیم تا پرداخت این حقوقها را متوقف کند.
عراق در سال ۲۰۱۷ پیروزی بر داعش را با بازپس گیری تمامی اراضی که داعش در سال ۲۰۱۴ تصاحب کرده و یک سوم مساحت کشور بود، اعلام کرد؛ اما این تشکیلات همچنان از طریق گروههای زیرزمینی خود در مناطق مختلف و گسترده دست به حملات پراکنده میزند.
مقامات عراق هزاران تن را به اتهام وابستگی به داعش طی سالهای گذشته بازداشت کردهاند و هنوز جستجوی مظنونان تروریستی ادامه دارد.
بیانیه ضد ایرانی وزرای خارجه انگلیس و شورای همکاری خلیج فارس
وزیران خارجه انگلیس و شورای همکاری خلیج فارس در بیانیهای که شامگاه دوشنبه منتشر شد، اعلام کردند بر سر «شراکتهای راهبردی» با یکدیگر به توافق دست پیدا کردند.
این بیانیه بعد از نشست یک روزه وزیران خارجه انگلیس و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در محله «چونینگ»، واقع در منطقه «کنت» در جنوب شرقی انگلستان صادر شده و بخشهایی از آن حاوی ادعاهایی علیه ایران است.
وزیران خارجه انگلیس و کشورهای عربی از مذاکرات رفع تحریمها در وین که میان ایران و گروه ۱+۴ انجام میشود به عنوان «آخرین فرصت» برای برگرداندن امنیت به منطقه و اجتناب از شدت گرفتن تنشهای هستهای یاد کردهاند.
در بخشی از بیانیه آمده است: «وزرا، از ایران خواستند به منظور اجتناب از وارد کردن منطقه و جامعه بینالمللی به نقطه بحران، فرصت دیپلماتیک فعلی برای احیا برجام (برنامه جامعه اقدام مشترک) را مغتنم بشمرد.»
وزرای خارجه بار دیگر ایران را به انجام آنچه «فعالیتهای مخرب» خوانده میشود متهم کرده و مدعی شدهاند که این موضوع موجب «نگرانی جدی» آنهاست. در این بیانیه از دولت جدید ایران خواسته شده «نقش مثبتی در منطقه ایفا کند، به قوانین بینالمللی پایبند باشند به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی همسایگان خود احترام بگذارد و حمایت از گروههای شبهنظامی را متوقف کند.»
این بیانیه در حالی صادر شده که دور جدید مذاکرات رفع تحریمها در وین عصر جمعه به پایان رسید. در پایان این دور از گفتوگوها اصلاحات و دیدگاههای ایران در دو سند ارائهشده مورد پذیرش قرار گرفت و براساس اعلام «علی باقری»، مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی ایران این دو سند مبنای مذاکرات آتی خواهد بود.
سفر سه مقام آمریکایی به اسرائیل برای رایزنی درباره ایران
کاخ سفید اعلام کرد که جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا و دو مقام دیگر آمریکایی برای رایزنی درباره ایران و فلسطین به سرزمین های اشغالی سفر خواهند کرد.
امیلی هورن سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، روز دوشنبه به وقت محلی اعلام کرد که این هفته، جیک سالیوان مشاور امنیت ملی به اسرائیل و کرانه باختری رود اردن سفر خواهد کرد و برت مک گورک، معاون دستیار رئیس جمهوری و هماهنگ کننده خاورمیانه و شمال آفریقا و یل لمپرت، دستیار موقت وزیر امور خارجه در امور خاور نزدیک او را همراهی خواهند کرد.
بر اساس بیانیه سخنگوی شورای عالی امنیت ملی آمریکا، سالیوان با نفتالی بنت، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و مقامات ارشد این رژیم دیدار خواهد کرد تا بر تعهد آمریکا در حفظ امنیت رژیم صهیونیستی تاکید کرده و در مورد طیف وسیعی از مسائل راهبردی مهم در روابط آمریکا و این رژیم از جمله ایران مشورت و رایزنی کند.
سالیوان همچنین به همراه ایال هولاتا مشاور امنیت ملی رژیم اسرائیل در چهارمین نشست گروه مشورتی راهبردی شرکت خواهد کرد.
سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرد که سالیوان همچنین به رام الله سفر خواهد کرد تا با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین دیدار کند.
وی مدعی شد که سالیوان در مورد تحکیم روابط کنونی آمریکا و فلسطین و همچنین پیشبرد صلح و امنیت گفت و گو خواهد کرد.
استقبال آمریکا از مذاکرات مستقیم میان ایران و عربستان
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد، از مذاکرات مستقیم میان ایران و عربستان استقبال می کنیم.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه به وقت محلی در نشستی با خبرنگاران افزود: ما از مذاکرات مستقیم میان ایران و عربستان استقبال می کنیم و امیدواریم این گفت و گوها به کاهش تنش ها کمک کند.
این مقام وزارت خارجه آمریکا اضافه کرد: هر دو کشور نقش بالقوه سازنده ای برای ایفا و کمک به تضمین امنیت منطقه ای دارند.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران همچنین از دیدار کوتاه حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران با همتای عربستانی خود در پاکستان خبر داد و گفت: وزیران خارجه ایران و عربستان دیدار کوتاهی در حاشیه نشست وزیران خارجه سازمان همکاری اسلامی در اسلامآباد پاکستان داشتند.
خبرگزاری دولتی اردن (پترا) روز دوشنبه از برگزاری نشست گفت وگوی امنیتی بین عربستان و ایران با حضور کارشناسانی از دوطرف در امان خبر داد.
رسانه های منطقه ای روز دوشنبه به نقل از خبرگزاری پترا خبر دادند که نشست کارشناسان ایرانی و عربستانی، به میزبانی مرکز عربی مطالعات امنیت اردن برگزار و در آن شماری از مسائل امنیتی و فنی بررسی شده است.
براساس این گزارش ها، دو طرف تمایل دوجانبه خود را برای توسعه روابط و تقویت ثبات منطقه ای ابراز داشتند.
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ـ که کشورش با مداخله در امور داخلی کشورهای منطقه منجر به بی ثباتی و بحران در این کشورها شده است ـ همچنین مدعی شد، مقاومت انصارالله یمن در برابر حملات و تجاوزهای ائتلاف سعودی مانعی در مقابل تلاش های صلح و همچنین وضعیت بشردوستانه را بدتر می کند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با اذعان به اینکه یمن شاهد یکی از بدترین فجایع انسانی در جهان است، اما با فرافکنی مقاومت انصارالله در برابر متجاوزان را منجر به بدتر شدن اوضاع خواند.
وی با استقبال از تلاش اخیر شورای امنیت برای محکوم کردن و تلاش برای پایان دادن به این حملات، بدون اشاره به نقش واشنگتن در جنگ یمن مدعی شد که آمریکا همچنان متعهد به کمک به دستیابی به راه حل دائمی برای بهبود زندگی مردم یمن و فراهم کردن شرایط برای کمک به مردم یمن در تعیین سرنوشت خود است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مدعی شد، در این راستا آمریکا به حمایت خود از ائتلاف عربستان در حمله به یمن پایان داده و فروش سلاح های مربوطه را متوقف کرده؛ اما متعهد به کمک به ریاض برای بهبود توانایی اش در دفاع از خود است.
ادعاهای آمریکا در حالی است که در روزهای اخیر حملات هوایی ائتلاف سعودی به مناطق مختلف یمن از جمله صنعا پایتخت این کشور افزایش یافته و تاکنون دهها غیرنظامی در این حملات کشته شدند.
عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی و با کمک و چراغ سبز آمریکا، حملات گستردهای را علیه یمن -فقیرترین کشور عربی- آغاز کرد تا به بهانه بازگرداندن «عبدربه منصور هادی» رئیس جمهوری مستعفی و فراری این کشور به قدرت، به اهداف و زیاده خواهیهای سیاسی خود جامه عمل بپوشاند.
نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد از جمله بهداشت جهانی و یونیسف بارها هشدار دادهاند که بر اثر ادامه حملات متجاوزان به یمن، مردم این کشور با قحطی و بروز یک فاجعه انسانی که در قرن گذشته بیسابقه است، روبه رو هستند.
بسیاری از کارشناسان تشدید حملات ائتلاف سعودی به یمن را ناشی از شکست این ائتلاف در تحقق اهداف خود در یمن میدانند.
شکایت یک نهاد حقوق بشری از عربستان سعودی به سازمان ملل
سازمان حقوق بشری «الکرامه» (متشکل از مخالفان دولت سعودی) در گزارشی به کمیته مقابله با شکنجه سازمان ملل در خصوص موارد بالای شکنجه در زندانهای دولت ریاض اطلاعرسانی کرد.
به نوشته وبگاه سعودیلیکس، در این گزارش آمده است که مخالفان نگرانیهای جدی و وسیعی در خصوص نقض حقوق اولیه زندانیان دارند و از کمیته مذکور خواستهاند، در این خصوص تحقیق کند، به ویژه اینکه دولت سعودی توافق منع شکنجه را در ۲۳ سپتامبر ۱۹۹۳ امضا کرده بود.
این گزارش پس از آن صادر شده است که کمیته ضد شکنجه سازمان ملل، فهرستی از موضوعات را تهیه کرده که دولت سعودی باید به عنوان عضوی از کنواسیون منع شکنجه به آنها رسیدگی کزده و پاسخ دهد.
سازمان حقوق بشری الکرامه، در این نامه از کمیته سازمان ملل خواسته است تا از دولت ریاض در خصوص احکام سنگینی که در حق مدافعان حقوق بشر صادر کرده توضیح بخواهد.
الکرامه به طور ویژه از «سعود مختار الهاشمی»، «سلیمان الرشودی»، «خالد الراشد»، «محمد عبد الله العتیبی»، «محمد القحطانی» و «ولید أبو الخیر» که به دلیل انتقاد از رژیم سعودی به زندان افتادهاند، یاد کرده و از کمیته ضد شکنجه سازمان ملل خواسته است تا در خصوص وضعیت آنها اقدام کند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.